Nesten in je haar

| Geen reacties


Je kunt niet tegengaan

dat de vogels van het verdriet komen overvliegen,

je kunt wel voorkomen

dat ze nesten in je haar maken

 

~ Chinees spreekwoord ~

 

Dit veelzeggende spreekwoord kwam ik jaren geleden tegen in een boek over verlies en rouw en het sprak mij direct persoonlijk aan. Indertijd lag mijn focus bij mijn jonge gezin, mijn werk en familie en vrienden. Een door mij gedroomd leven: ik had een geweldige partner, twee prachtige zonen, lieve familie en vriendschappen en bovendien werk waar ik voldoening in vond. Echter, vele ingrijpende verlieservaringen in mijn leven hadden mij gevormd. Mede dankzij mijn partner, familie en vrienden konden de nesten in mijn haar worden ontmanteld en opgeruimd. Nu, zo’n 20 jaar later, kan ik uit de grond van mijn hart zeggen dat ik in het hier en nu steeds ten volle geniet van alle hiervoor genoemde gedroomde aspecten in mijn leven. Daar ben ik zeer dankbaar voor.

Een zeer waardevolle aanvulling in dit rijke leven is het werk dat ik in mijn eigen praktijk mag doen. In de loop der jaren (sinds 2009) hebben mensen met een grote verscheidenheid aan hulpvragen de weg naar Accept weten te vinden. Mensen met gebrek aan zelfvertrouwen, mensen in disharmonie met zichzelf en hun omgeving. Mensen met problemen in hun werkomgeving of zij die hun baan hebben verloren. Mensen met relatieproblemen, familieruzies of problematiek rond een erfenis. Mensen met gezondheidsproblemen. Mensen die een betekenisvol verlies hebben geleden door het overlijden van een dierbare. Kortom, veelal mensen die om wat voor reden of onder welke omstandigheid dan ook uit balans waren.

Terugblikkend en voor mijzelf de balans opmakend kan ik zeggen dat vrijwel voor al deze mensen geldt dat ook bij hen de vogels van het verdriet zijn overgevlogen. Dat is immers ook het leven. Je kunt het niet tegengaan. Ik ben dankbaar dat ik, door samen op te lopen, mensen mag begeleiden op hun levenspad. Zo kan worden voorkomen dat er nesten in het haar worden gemaakt.

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *