Afscheidsrituelen

| Geen reacties

In de afgelopen periode speelde het thema afscheidsrituelen regelmatig een rol in mijn leven. Hierdoor vroeg ik mij af: Aan welke (traditionele, religieuze) rituelen hechten de mensen in mijn naaste omgeving? Aan welke rituelen houdt men vast en welke kunnen met een persoonlijke noot wat naar de hedendaagse tijd worden aangepast? En als je zelf een ritueel bedenkt, hoe kun je dat zo vorm geven dat jij – en anderen – er troost uit put?

De mogelijkheden zijn natuurlijk legio. Vaak is het moeilijk om er mee aan de slag te gaan omdat er allerlei belemmerende gedachten door het hoofd spelen. En toch, een afscheidsritueel voor een overledene kan – ook jaren later – een helende uitwerking hebben.

Ik denk daarbij aan de moeder die een vorm zocht om regelmatig het graf van haar zoon te blijven bezoeken en dan ook iets met haar handen te kunnen doen. Ze kocht een grote lantaarn waarin grote kaarsen goed tot hun recht komen. Nu gaat zij tenminste iedere negen dagen naar de begraafplaats om het licht bij haar zoon brandend te houden. Deze regelmaat en deze handeling zijn een waardevol ritueel in haar leven.

Hoe kom je nu tot eigen ritueel? Neem er de tijd voor, ga er echt voor zitten. Richt je aandacht op degene voor wie het ritueel is. Bedenk wat je zou willen doen of maken, wanneer en waar dat concreet gaat plaatsvinden en wat je er mee wilt bereiken. Dan ontstaan de mooiste ideeën.
Misschien bedenk je een ritueel dat je alleen uitvoert, misschien wil je er anderen bij uitnodigen. Belangrijk is dat het voor jou goed voelt. Wees dus mild voor jezelf, ingevingen vanuit je hart zijn immers altijd waardevol.

Tijdens gesprekken in mijn praktijk besteed ik ook aandacht aan afscheidsrituelen. Zo zijn er in de loop der jaren zeer diverse, persoonlijke rituelen ontstaan waar men veel steun aan ontleent.
Je bent van harte welkom om, samen met mij, een bij jou / jullie passend persoonlijk ritueel uit te werken.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *